Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postup lege artis

Abychom mohli pochopit, co to je právní odpovědnost lékaře, musíme nejdřív pochopit úskalí pojmu "lege artis". Pojem lege artis má znamenat, že lékař pacienta léčil správně a odpovědně. A to je zásadní problém.

Podle převažující odborné literatury lze vycházet z ustanovení § 11 zákona č. 20/1966 Sb. v platném znění o péči o zdraví lidu a považovat za péči lege artis povinnost zdravotnických zařízení poskytovat zdravotní péči v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, popřípadě v souladu s uznávanými lékařskými postupy“, nebo zda byl dodržen „správný postup". Jak sami vidíte, definice je nejasná, zavádějící a umožňuje celou škálu interpretací. Pochopitelně, tato definice je často zneužívána soudními znalci, ke krytí špatné práce lékařů.

Zásadním problémem je totiž neexistence přehledu standardních léčebných postupů jednotlivých nemocí, či úrazů. Jinými slovy, jestliže chceme posoudit, zdali lékař léčil správně, jsme jako laici zcela odkázání na „názor“ soudního znalce, a ve stejné situaci je i případný soudce. V zahraničí existují písemné standardy léčby, je možné z nich vyčíst, jak se má při diagnostice, léčbě, či rekonvalescenci postupovat, a je tedy možnost srovnat postup konkrétní léčby s postupem definovaným ve standardu. V ČR tomu tak není. Pochopitelně musí existovat jasně stanovená pravidla léčby daných nemocí, neboť kdyby tato pravidla neexistovala, pak by v ČR nemohli lékaři studovat. Jedinou cestou, jak zjistit, zdali léčebný postup byl proveden správně, je srovnat konkrétní léčebný postup s tím, jak je dané léčba popsána v učebnici pro VŠ. Nicméně i po té je pro laika orientace poněkud obtížná, neboť popis léčby neobsahuje vždy veškeré informace, neboť se předpokládá, že lékař pochopitelně zná základní zásady, které platí pro vyšetření pacienta, že zná způsoby diagnostiky a diagnostické metody.

Dalším problémem je fakt, že medicína se vyvíjí, takže informace v učebnicích jsou mnohdy zastaralé, a již neodpovídají aktuálním léčebným postupům. Zde bych vás chtěl uklidnit, onen deklarovaný vývoj není tak zásadní, jak si asi mnozí myslí. Základní diagnostika zůstává stejná, operační metody se mění velmi pomalu. To co se mění nesmírně rychle, jsou diagnostické přístroje, zavádění robotizace, rychlý rozvoj farmakologie a genetiky. V běžné léčebné péči se pacient s tímto, s výjimkou farmakoterapie, zase tak často nesetkává.

Vrátíme-li se k pojmu lege artis, je zřejmé, že při léčbě nějaké nemoci, či onemocnění, by měl lékař dodržet určitý léčebný postup. Prvotním krokem je základní vyšetření pacienta, kdy se lékař ptá na anamnézu, tedy seznamuje se s předchozími nemocemi pacienta, s nemocemi blízkých, se zátěží, které je pacient vystaven a s tím, jak a kdy problémy u pacienta vznikly. Následuje diagnostika, tedy laboratorní vyšetření, RTG vyšetření, popřípadě další vyšetření. Následuje léčba, kontrola léčby a přizpůsobování léčby průběhu nemoci. Nakonec by měla následovat rekonvalescence. Součástí celého léčebného postupu by měla být evidence každého kroku ve zdravotní dokumentaci, kdy zákon přesně uvádí, jakým způsobem ZD má být vedena. Vše se zdá být jasné, logické a jednoduché. A přesto tomu tak není.

Autor: Daniel Havránek | pondělí 2.1.2012 15:31 | karma článku: 10,46 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Daniel Havránek

Léčba rakoviny

Již dlouhou dobu chci napsat článek o rakovině a její léčbě. Má to bohužel celou řadu úskalí.Základním problémemje fakt, že většina lidí, kteří rakovinu dostanou, si za tuto nemoc mohou sami. A to je něco, co nikdo nechce slyšet. Druhým základním problémemje fakt, že léčba, které zřejmě převážná většina lidí věří, je destruktivní a velmi často neúčinná, a to opět nikdo nechce slyšet. Posledním problémemje fakt, že základním kamenem léčby této nemoci, je její prevence, a to znamená, že odpovědnost za svůj život a zdraví je v našich rukách, a tedy nemůžeme vinit ani bakterie, ani viry, ani životní prostředí a ani genetiku. V podstatě to znamená, že za vznik této nemoci opravdu může především lidská hloupost. A to opět nikdo nechce slyšet.

6.11.2012 v 0:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 10655x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví - jaký vzduch dýcháme v zaměstnání

Seznámení s problematikou:Každý den desítky tisíc lidí pracují v prostředí, které je zdravotně závadné, které poškozuje jejich zdraví, a to aniž by si tuto situaci uvědomovali. Ono riziko představují všechny budovy, či továrny, kde je cirkulace vzduchu zajišťována prostřednictvím vzduchotechnického potrubí.Legislativa našeho státu například přikazuje pravidelné revize elektrických rozvodů, revize plynu, hasební techniky, ale z hlediska revize, údržby a hygienické péče o rozvody vzduchotechniky, není přikázáno naprosto nic.

2.2.2012 v 16:22 | Karma: 10,05 | Přečteno: 950x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Daniel Havránek

Infekční nemoci, chřipka, hepatitida, bakteriální a plísňová onemoc

Problematika infekčních nemocí je v podstatě velmi jednoduchá. Existuje pouze jedna jediná skutečně účinná obrana a tou je: „ nepřijít do kontaktu se žádným infekčním agens.“ Pravdou je to, že něco podobného není možné, V každém okamžiku lidský organismus přichází do kontaktu s mnoha mikroorganismy, z nichž mnohé jsou našemu tělu naštěstí dobře známé, takže proti nim máme ochranu, ale někdy máme tu smůlu, že jde o nový agens nebo jsme jinak oslabení a pak onemocníme.

1.2.2012 v 16:05 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví- osobní hygiena

Pro většinu lidí je osobní hygiena samozřejmostí a zřejmě si neuvědomují, že i u něčeho tak samozřejmého celá řada věcí samozřejmá není. Do osobní hygieny patří hygiena těla, hygiena intimních partií, mytí si rukou, hygiena při mezi personální komunikace, dýchání, péče o ústní hygienu, hygiena oblékání, hygiena při jídle a pití. Pod pojmem hygiena si zde musíme představit takové jednání a chování, která nepoškozuje nás, a pokud možno, ani ostatní.

31.1.2012 v 16:04 | Karma: 17,78 | Přečteno: 6769x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Jak se chovat u lékaře-co po něm můžeme chtít

Všiml jsem si, že mezi čtenáři není zájem o informace právního rázu. Většinu zřejmě zajímají praktické rady pro běžný kontakt s lékařem.Základem péče o zdraví je prevence. Rád bych podotkl, že v době socialismu, byla prevence povinná, systém prevence byl skutečně jeden z nejlepších v celé Evropě, a to i v Evropě západní, lidé byli písemně vyzýváni k prohlídkám, kontrolám i očkování.Dnes se situace mění a bohužel, ne vždy dobrým směrem. Svoboda sebou přináší i celou řadu problémů, kdy břímě odpovědnosti je přeneseno ze státu na jedince. Nejsem zastáncem represí, ani příkazů, ale postrádám náhradní systém informací, který by suploval roli kontroly státem. Co tedy můžeme od lékaře chtít, co od něj můžeme požadovat, co bychom měli požadovat.

28.1.2012 v 16:21 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Lékař, odbornost chirurgie, fyzioterapie, hygiena a epidemiologie. Obchodně technický manažer zahraniční společnosti.