Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náhrada škody, článek č. 1:

Problematika náhrady škody je nesmírně složitá, a tedy proto je nutné toto téma popisovat obšírně a podrobně. Proto se tomuto tématu budu věnovat delší dobu, na toto téma bude napsáno hodně článků.Jestliže máme pocit, že nás nebo naše blízké nějaký lékař poškodil, způsobil nám nějakou škodu, je opravdu nutné nejdříve myslet a teprve po té něco začít podnikat. Většina lidí postupuje zaběhnutým systémem, tedy ihned podávají stížnost, kterou dále řeší příslušná obvodní lékařská komora, nebo podávají trestní oznámení. Již v předchozích článcích jsem zdůraznil, že tento postup je chybný, neboť se připravíte o celou řadu důkazů, navíc mnoho lidí útočí na lékařskou terapii, aniž by vůbec věděli, kde a jestli vůbec se nějaká chyba stala, či jestli vůbec mají nějakou šanci uspět.Chápu rozhořčení lidí, jejichž zdraví bylo poškozeno, ale vztek, nenávist a zoufalství jsou špatnými rádci.

Prvním krokem je zjistit informace. Tedy, vyžádat si veškerou dokumentaci od lékaře, od nemocnice, zajistit si veškerá laboratorní i jiná vyšetření, zajistit si ZD (zdravotnickou dokumentaci) i od ostatních odborných lékařů, kam pacient docházel, včetně ZD od obvodního lékaře.

Druhým krokem je vyžádat si výpisy z účtu od zdravotní pojišťovny. Je nutné srovnat výkony uvedené v ZD s výkony, které lékaři účtovali. Zde můžete najít rozdíly, a tedy otevírá se vám možnost nakouknout lékařům pod pokličku.

Třetím krokem je konzultace s odborníkem, tedy člověkem, který rozumí medicíně. Nemusí se jednat o soudního znalce, ale musí jít o lékaře, který je schopen se seznámit s kompletní ZD, a který je schopen Vám říci, jestli, a kde se stala chyba. Od odborníka vždy chtějte obšírný popis konkrétního terapeutického postupu, při konkrétně provedené léčbě. Nechte se tedy vysvětlit, jak by léčba daného pacienta měla obvykle vypadat. Bez tohoto popisu nebudete nikdy schopni pochopit, či posoudit, jestli byl postup lékaře v aktuálním případě správný, či ne, a kde se eventuelně stala, či mohla stát chyba. Přemýšlejte o tom, a teprve následně jednejte.

Čtvrtým krokem je na základě takovéto konzultace vytvořit okruhy otázek pro soudního znalce z oboru medicíny. Vždy musíte soudnímu znalci stanovit mantinely pro jeho odpovědi a tvrzení, jinak si soudní znalec odpoví, na co chce a jak chce. Je tedy evidentní, že bez předchozích kroků je nemožné zamezit soudnímu znalci v tom, aby si vybral jenom takové důkazy, které se mu budou hodit, aby dělal závěry, které by nebyly v rozporu s fakty.

Teprve pátým krokem je podání stížnosti, či podání trestního oznámení. Ani v tomto okamžiku ještě nepotřebujete advokáta, neboť povinností policie ČR je sepsat s Vámi trestní oznámení a poradit Vám, jak se to dělá a jaké znění má toto oznámení mít. Jestliže podáváte stížnost na lékaře, či nemocnici, nejde o právní akt, nejde o to se odvolávat na zákony a paragrafy, ale jde o odbornou problematiku, tedy poukazujete na konkrétní pochybení, na základě získaných podkladů, tedy důkazů.

Šestým krokem může být zadání soudně znaleckého posudku, ovšem úspěch můžete očekávat pouze tehdy, když budete mít veškeré podklady v ruce, když se budete v dané problematice alespoň částečně orientovat, a když dotazy pro soudního znalce budou vymezené danou problematikou. Vůbec to není jednoduché.

Sedmým krokem může být podání žaloby na náhradu škody. Všimněte si, že se jedná až o následný krok, tedy toto můžete činit teprve tehdy, když víte, že máte veškeré důkazy v ruce, když víte, že k nějakému pochybení došlo, když víte, co můžete po právníkovi chtít. Jestliže budete chtít využít služby právníka, snažte se dodržet tyto zásady. To co vám nyní radím, není vyčtené z knih, ale jedná se o mé vlastní zkušenosti, za které se těžce zaplatil. Vyhnete se tak chybám, které jsem já dělal.
1)    Hledejte advokáta, který se v dané problematice vyzná, pokud možno má i zdravotnické vzdělání, či alespoň spolupracuje s lékařem. Bez odborných znalostí nemá advokát šanci. Nehledejte po známých, tak jak se to běžně dělá, ale oslovte advokátní komoru a chtějte seznam advokátů, kteří se danou problematikou zabývají. Sjednejte si s vybranými právníky konzultaci, ptejte se, nedělejte unáhlená rozhodnutí, vybírejte pečlivě. Vždy se vyplatí navštívit několik právníků dříve, než se pro některého rozhodnete.
2)    Nikdy nevěřte advokátovi. Advokát vám namluví cokoli, ale ze zákona nikdy nebude a nemůže pracovat zdarma, což znamená, že si bude za odvedenou práci účtovat peníze. Existují pouze dvě možnosti. Buď si bude účtovat dle tarifů platných pro advokáty, tedy jeho odměna se bude vypočítávat ze žalované částky, či přímo z tarifu, nebo si domluvíte odměnu smluvní. Vždy si nechte velmi podrobně vysvětlit, kolik si advokát bude účtovat. Nechte si tarify ukázat, nechte si propočítat, kolik bude stát vypracování žaloby, kolik bude advokát účtovat za hodinu práce u soudu, atd. Navíc si musíte uvědomit, že soudní pře se v ČR táhnou roky, někdy desítky let, tedy žalovaná částka se bude každý rok valorizovat (navyšovat o cca 7-10%) a váš právník, aniž by cokoli vysoudil, si bude odměnu propočítávat z navýšené částky.
3)    Vždy se tedy snažte domluvit smluvní odměnu, tedy jakousi fixní zálohu + například 10% z vysouzené částky. Uvědomte si, že náklady na advokáta můžou u žalované částky například 500 000,-Kč dosáhnout za dejme tomu 8 let cca 200 000,-Kč, a že vám tyto náklady na advokáta soud neproplatí, a to ani tehdy, když soud vyhrajete. Uvědomte si, že tyto nehorázné peníze advokátovi zaplatíte i tehdy, když kauzu prohraje. Takže doporučuji toto nepodcenit.
4)    Vždy, a nyní to myslím opravdu vážně, vždy si s advokátem sepište a podepište smlouvu. Musí v ní být uvedeno, co advokát bude činit, musí v ní být uvedena výše odměny, pokud možno smluvní, smlouva musí být podepsaná, musí zde být datum. Jestliže vám bude nějaký advokát tvrdit, že se smlouvy nesepisují, že smluvní vztah vznikne jednoduše zaplacením zálohy, tak se začněte hodně bát a od tohoto advokáta utíkejte, jak nejrychleji to půjde.

Osmý krok je soudní pře. Připravte se, že to bude na dlouho, a že to nebude jednoduché.
Devátý krok je váš zájem se odborně vzdělat. Jděte do Lékařské knihovny, jděte do Národní knihovny, hledejte vysokoškolské učebnice v daném oboru, tedy v oboru, kterého se ono pochybení týká, a učte se. Právník to za vás neudělá.

Autor: Daniel Havránek | pondělí 23.1.2012 10:41 | karma článku: 8,15 | přečteno: 784x
  • Další články autora

Daniel Havránek

Léčba rakoviny

Již dlouhou dobu chci napsat článek o rakovině a její léčbě. Má to bohužel celou řadu úskalí.Základním problémemje fakt, že většina lidí, kteří rakovinu dostanou, si za tuto nemoc mohou sami. A to je něco, co nikdo nechce slyšet. Druhým základním problémemje fakt, že léčba, které zřejmě převážná většina lidí věří, je destruktivní a velmi často neúčinná, a to opět nikdo nechce slyšet. Posledním problémemje fakt, že základním kamenem léčby této nemoci, je její prevence, a to znamená, že odpovědnost za svůj život a zdraví je v našich rukách, a tedy nemůžeme vinit ani bakterie, ani viry, ani životní prostředí a ani genetiku. V podstatě to znamená, že za vznik této nemoci opravdu může především lidská hloupost. A to opět nikdo nechce slyšet.

6.11.2012 v 0:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 10656x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví - jaký vzduch dýcháme v zaměstnání

Seznámení s problematikou:Každý den desítky tisíc lidí pracují v prostředí, které je zdravotně závadné, které poškozuje jejich zdraví, a to aniž by si tuto situaci uvědomovali. Ono riziko představují všechny budovy, či továrny, kde je cirkulace vzduchu zajišťována prostřednictvím vzduchotechnického potrubí.Legislativa našeho státu například přikazuje pravidelné revize elektrických rozvodů, revize plynu, hasební techniky, ale z hlediska revize, údržby a hygienické péče o rozvody vzduchotechniky, není přikázáno naprosto nic.

2.2.2012 v 16:22 | Karma: 10,05 | Přečteno: 950x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Daniel Havránek

Infekční nemoci, chřipka, hepatitida, bakteriální a plísňová onemoc

Problematika infekčních nemocí je v podstatě velmi jednoduchá. Existuje pouze jedna jediná skutečně účinná obrana a tou je: „ nepřijít do kontaktu se žádným infekčním agens.“ Pravdou je to, že něco podobného není možné, V každém okamžiku lidský organismus přichází do kontaktu s mnoha mikroorganismy, z nichž mnohé jsou našemu tělu naštěstí dobře známé, takže proti nim máme ochranu, ale někdy máme tu smůlu, že jde o nový agens nebo jsme jinak oslabení a pak onemocníme.

1.2.2012 v 16:05 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví- osobní hygiena

Pro většinu lidí je osobní hygiena samozřejmostí a zřejmě si neuvědomují, že i u něčeho tak samozřejmého celá řada věcí samozřejmá není. Do osobní hygieny patří hygiena těla, hygiena intimních partií, mytí si rukou, hygiena při mezi personální komunikace, dýchání, péče o ústní hygienu, hygiena oblékání, hygiena při jídle a pití. Pod pojmem hygiena si zde musíme představit takové jednání a chování, která nepoškozuje nás, a pokud možno, ani ostatní.

31.1.2012 v 16:04 | Karma: 17,78 | Přečteno: 6769x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Jak se chovat u lékaře-co po něm můžeme chtít

Všiml jsem si, že mezi čtenáři není zájem o informace právního rázu. Většinu zřejmě zajímají praktické rady pro běžný kontakt s lékařem.Základem péče o zdraví je prevence. Rád bych podotkl, že v době socialismu, byla prevence povinná, systém prevence byl skutečně jeden z nejlepších v celé Evropě, a to i v Evropě západní, lidé byli písemně vyzýváni k prohlídkám, kontrolám i očkování.Dnes se situace mění a bohužel, ne vždy dobrým směrem. Svoboda sebou přináší i celou řadu problémů, kdy břímě odpovědnosti je přeneseno ze státu na jedince. Nejsem zastáncem represí, ani příkazů, ale postrádám náhradní systém informací, který by suploval roli kontroly státem. Co tedy můžeme od lékaře chtít, co od něj můžeme požadovat, co bychom měli požadovat.

28.1.2012 v 16:21 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Lékař, odbornost chirurgie, fyzioterapie, hygiena a epidemiologie. Obchodně technický manažer zahraniční společnosti.