Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Péče o zdraví - jaký vzduch dýcháme v zaměstnání

Seznámení s problematikou:Každý den desítky tisíc lidí pracují v prostředí, které je zdravotně závadné, které poškozuje jejich zdraví, a to aniž by si tuto situaci uvědomovali. Ono riziko představují všechny budovy, či továrny, kde je cirkulace vzduchu zajišťována prostřednictvím vzduchotechnického potrubí.Legislativa našeho státu například přikazuje pravidelné revize elektrických rozvodů, revize plynu, hasební techniky, ale z hlediska revize, údržby a hygienické péče o rozvody vzduchotechniky, není přikázáno naprosto nic.

Základním a zásadním problémem je to, že do vzduchotechnického potrubí není vidět. Druhým zásadním problémem je to, že v ČR nemá lidský život a zdraví téměř žádnou cenu, o čemž svědčí i náhrady škody uznané soudy za ztrátu lidského života v částkách okolo 400 000,-Kč.
Většina zaměstnavatelů sice odpovídá za pracovní úrazy způsobené v rámci pracovní doby, ale zásadně odmítá přijmout odpovědnost za poškození, či ztrátu zdraví způsobenou pobytem ve zdravotně závadném pracovním prostředí.
Rozvody vzduchotechniky:
Cirkulaci vzduchu v mnoha budovách, objektech a továrnách zajišťuje dosti složitý systém vzduchotechnického potrubí. Tento systém se dá zjednodušeně popsat tak, že na jedné straně je do systému nasáván vzduch a na druhé straně je vyfukován ven, a celý tento proces je zajišťován nějakým hnacím systémem. Na vstupu vzduchu do vzduchotechnického potrubí jsou umístěny prachové filtry, čímž by měla být zajištěna čistota vzduchu. Vzduch je pak buď ohříván, či chlazen a dostává se do jednotlivých částí budov, pro jednoduchost si můžeme představit například místnost kanceláře.
V takové kanceláři je celá řada otvorů krytých mřížkami, ze kterých proudí vzduch, a také celá řada otvorů, kterými je vzduch opět odváděn z místnosti ven. Zde se každý člověk může snadno přesvědčit o tom, že na těchto mřížkách žádné filtry nejsou. Podíváte-li se na povrch stolů, skříní, či regálů, zjistíte, stejně tak jako doma ve svém bytě, že se zde každý den usazuje velké množství prachu. Všechen tento jemný prach se samozřejmě dostává do rozvodů vzduchotechniky, kde se ukládá.
Představte si, že byste například 1 rok ve svém bytě neutírali prach. Za rok se v takovém bytě budou válet chuchvalce prachu a v takovém bytě se nebude dát bydlet. V ČR jsou vzduchotechnická potrubí, která se nečistí mnoho let.
Další důležitou informací je to, že lidé dýchají, mluví, kašlou. Vydechované plyny jednak obsahují velké množství vody, jednak i u zdravého jedince obsahují celou řadu mikroorganismů, které jsou vázány na vodní kapičky ve vydechovaném vzduchu, a dále pak se váží i na prachové částice. Každým kýchnutím se navíc vytváří aerosolový oblak o velikosti dva metry krychlový, který podle zdravotního stavu kýchajícího, či kašlajícího člověka může obsahovat až stovky tisíc infekčních agens.
Vše toto jednak cirkuluje v dané místnosti, jednak se dostává do vzduchotechnického potrubí.
Nyní si představte, že do stejných rozvodů vzduchu jsou napojena většinou i ta potrubí, která slouží k odvětrání toalet a umýváren. Existuje celá řada nemocí, včetně některých typů infekční hepatitidy, které se přenášejí alimentární cestou, což znamená, že i touto cestou jsou vylučovány mikroorganismy, které tato onemocnění způsobují.
Každé spláchnutí vytváří opět aerosolový oblak plný infekčních agens, který se v ovzduší udrží i několik hodin, což jednak znamená, že toto lidé vdechují a jednak to znamená, že i toto vše se dostává do těchto rozvodů.
Pro další pochopení problematiky je důležité si uvědomit, že rozvody vzduchotechniky představují dokonalý mikrosystém, ve které jsou udržovány ideální podmínky pro přežívání a množení těchto mikroorganismů.
-Je zde vlhko, neboť cirkulující vzduch obsahuje vodní páry.
-Je zde stabilní prostředí se stabilní teplotou.
-Usazuje se zde prach, který společně s vlhkostí vytváří ideální podmínky pro uchycení mikroorganismů.
-Je zajištěný pravidelný přísun nových mikroorganismů.
-Je zajištěna výživa těchto agens, což platí zejména pro plísně.
-Toto prostředí je po mnoho let neudržované, což znamená, že se životní podmínky pro mikroorganismy zlepšují.
-Je zajištěno šíření mikroorganismů do dalších částí systému. Pro plísně to znamená, že je zajištěno šíření jejich výtrusů, tedy mají ideální podmínky pro svoje množení.
Zdravotní aspekty:
Nyní si představte, že přijde pracovník do kanceláře a zde dýchá vzduch kontaminovaný mikroby a plísněmi a to po dobu 8 hodin. A takto tomu je cca 250 dní v roce. Pro tyto mikroorganismy existují dva projevy onemocnění:
Akutní onemocnění, toto se děje v době chřipkových epidemií, kdy je v ovzduší ohromné množství virových částic a tyto se šíří přímo, či přenosem na delší vzdálenost. Jde o situaci, které je možné čelit opakovanou desinfekcí ploch a vzduchu v místnostech, eventuelně jednorázovými desinfekcemi rozvodů vzduchotechniky a samozřejmě tím, že se lidé budou chovat odpovědně a nebudou do práce chodit nemocní.
Chronická onemocnění. Jde o oblast, která je zcela ignorována zaměstnavateli. Dlouhodobé vdechování podlimitních množství plísní a mikroorganismů postupně vede k celé řadě netypických projevů:
1)    Pálení a řezání očí. Jde o projevy zánětů spojivek, kdy se mnozí domnívají, že jde o projev dlouhodobé práce s PC. Zejména u nových monitorů je negativní vliv malý, rozhodně není možné, aby toto způsobilo záněty spojivek chronického charakteru.
2)    Dušnost, potíže s dýcháním, projevy astma. Dlouhodobé působení těchto agens vytváří alergickou reakci organismu se všemi negativními důsledky. Pro účinnou léčbu je nutné okamžitě eliminovat přítomnost těchto agens, což se samozřejmě neděje. Což znamená, že takovýto pracovník sice dochází za lékařem, tento může dokonce i stanovit správnou diagnosu a může zjistit alergii na plísně, či jiné mikroorganismy, ale vzhledem k tomu, že tento pracovník se vždy vrací do své práce a tedy i do prostředí, které jej doslova „zabíjí“, tak nemá šanci na žádné uzdravení. Tento stav se zhoršuje, pomalu, ale jistě, zvyšují se dávky léků, postupně se zhoršují projevy onemocnění.
3)    Srdeční a cévní onemocnění. Dlouhodobá zátěž organismu, zejména způsobená astma bronchiale, vede k zátěži celého cévního systému a k špatnému prokrvení organismu včetně nedostatečnému odvodu škodlivin z organismu.  Prvními projevy jsou samozřejmě změny ve stěnách cév, což je jednak aktuální reakcí na dlouhodobé špatné okysličování krve, jednak jde o následek spasmů, tedy zúženi cév způsobených přítomností alergenů v krvi, což je reakce na organismu na vdechované agens. Vše toto vede k poškození cév i srdce, a následně i k poškození jednotlivých orgánů v těle.
4)    Infarkt myokardu. Chronická zátěž oběhového ústrojí, která se zákonitě přes neustálou léčbu zhoršuje, nakonec vede k srdečnímu selhání, velmi často k infarktu, který daného jedince buď invalidizuje, nebo přímo zabije.
5)    Nádorová onemocnění. Moderní medicína zcela veřejně konstatuje, že na vzniku nádorových onemocnění se podílí prvotní selhání kontrolních mechanismů buněčného dělení. Vliv je genetický, v cca 3-4%, vliv zevního prostředí je cca 50%, stravovací a životní návyky cca 40% a stress cca 10%. V oblasti vlivu zevního prostředí je klíčové působení virů, a přítomnost chronických onemocnění, která dlouhodobě poškozují metabolismus lidského organismu. A jsme zpátky u astmatu bronchiale a alergizujícího působení mnoha infekčních agens.
6)    Selhávání orgánů a vznik tzv. autoimunních onemocnění. I zde dochází k selhání kontroly na úrovni buněčného metabolismu. I laikovi musí být jasné, že pobyt v toxickém prostředí znamená vysoké nebezpečí poruchy buněčného metabolismu.
Podle zahraničních statistik představují takto vzniklé nemoci cca 20% onemocnění v EU. Vzhledem k tomu, že legislativa západních zemí z hlediska hygienického přímo nařizuje pravidelná čištění a desinfekce vzduchotechnických rozvodů, je zřejmé, že procento bude v zemích, které toto nečiní, výrazně vyšší.
Navíc je velmi problematické prokázat příčinnou souvislost mezi dlouhodobým působením mikroorganismů na lidského jedince a vznikem daného onemocnění, a to zejména proto, že se na tuto souvislost většinou nemyslí, takže i toto číslo bude zkreslené tím, že celá řada takto způsobených onemocnění nebyla do statistik započítána.
Ovšem hledáte-li skutečně ne jenom diagnosu onemocnění, ale přímo důvod tohoto onemocnění, pak je zřejmé, že je nutné provést podrobnou analýzu jak životního stylu, tak i hygienického stavu pracovního a domácího prostředí.
Tento trend je v moderní medicíně něco jako „kojencem“, který by mohl mít ideální podmínky pro další růst a rozvoj.
Základním stavebním kamenem tohoto rozvoje je úspora finančních prostředků ve zdravotnictví, kdy léčba pacienta s chronickým onemocněním trvající desítky let, je nesmírně finančně náročná.
Pro ilustraci, jednoroční terapie pacienta s onemocněním astma bronchiale, či se srdeční nedostatečností (bez operací!) stojí tolik, co provedení desinfekce a čištění rozvodů vzduchotechniky v délce 2 kilometrů.
Nyní si představte, že v takovém podniku pracují stovky, či tisíce lidí. A představte si, že se z těchto lidí postupně rekrutuje cca 35% nemocných, kdy nákladnost jejich léčby půjde do desítek milionů ročně. A to všechno jenom proto, že zaměstnavatel ušetřil několik desítek tisíc korun ročně.
Závěr:
Vše záleží pouze na lidech, jejich odpovědnosti a na jejich morálce. Zaměstnavatelé by měli nést odpovědnost za zdraví svých zaměstnanců a měli by vytvářet takové pracovní prostředí, které nepoškozuje zdraví zaměstnanců.
Smyslem tohoto dokumentu není lidi strašit, ale přimět je k zamyšlení. Podívejte se kolem sebe. S největší pravděpodobností zjistíte, že pracujete v budově, kde je cirkulace vzduchu zajištěna vzduchotechnikou. Ptejte, kdy tato vzduchotechnika byla čištěna, kdy byly rozvody desinfikovány. Podívejte se na svoje onemocnění a své zdravotní problémy a položte si otázku, zdali nyní nemůžete najít odpověď na to, co je jejich příčinou.
Mělo by platit toto:
1)    Desinfekce rozvodů 2x za rok, tedy každých 6 měsíců.
2)    Desinfekce rozvodů v období chřipkových epidemií průběžného charakteru, tedy každou noc by mělo dojít k aplikaci desinfekční mlhy do systému.
3)    Čištění rozvodů VZT od prachu s následnou desinfekcí 1x za 2-3 roky. V mezidobí stačí pravidelné desinfekce systému.
4)    Čištění digestoří a rozvodů VZT odvádějící páry z kuchyně každých 6 měsíců. Zde se usazují oleje a karbonizované úsady obsahující karcinogeny, které se tak dostávají do systému. Jednak dochází k ohrožení zdraví, jednak dochází porušování požárních předpisů, kdy tyto usazené oleje představují ideální způsob šíření požáru.
5)    Čištění rekuperátorů, tedy zařízeních, které mísí vzduch z prostoru objektu se vzduchem ze zevního prostředí, každý rok! Zde existuje vysoké nebezpečí kontaminace vzduchu.
6)    Čištění mřížek a sítí na přívodu vzduchu, každých 6 měsíců. Zde jsou výkaly ptáků, dochází zde k vysrážení vody a k enormním úsadám prachu, ve kterých se drží velké kolonie mikroorganismů.
7)    Čištění mřížek na vývodech vzduchotechnického potrubí v místnostech. Otírání a desinfekce každý měsíc.
Nyní si udělejte anketu a zjistěte si, zda se toto plní či ne. Tak také zjistíte, jakou máte pravděpodobnost onemocnět. Ve statistice zemí EU máte při naprostém neplnění 20% pravděpodobnost onemocnění. Tj. cca 3 % na každou otázku.
V ČR máte cca 35% pravděpodobnost danou přepočtem statistiky, tj. 5% na otázku a odpověď.
Takže za každou negativní odpověď si připočítejte 3% nebo 5% podle toho, jak uznáte za vhodné. Snadno si tak zjistíte, jakou cenu platíte za svoji práci svému zaměstnavateli.

Autor: Daniel Havránek | čtvrtek 2.2.2012 16:22 | karma článku: 10,05 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Daniel Havránek

Léčba rakoviny

Již dlouhou dobu chci napsat článek o rakovině a její léčbě. Má to bohužel celou řadu úskalí.Základním problémemje fakt, že většina lidí, kteří rakovinu dostanou, si za tuto nemoc mohou sami. A to je něco, co nikdo nechce slyšet. Druhým základním problémemje fakt, že léčba, které zřejmě převážná většina lidí věří, je destruktivní a velmi často neúčinná, a to opět nikdo nechce slyšet. Posledním problémemje fakt, že základním kamenem léčby této nemoci, je její prevence, a to znamená, že odpovědnost za svůj život a zdraví je v našich rukách, a tedy nemůžeme vinit ani bakterie, ani viry, ani životní prostředí a ani genetiku. V podstatě to znamená, že za vznik této nemoci opravdu může především lidská hloupost. A to opět nikdo nechce slyšet.

6.11.2012 v 0:00 | Karma: 30,56 | Přečteno: 10656x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Infekční nemoci, chřipka, hepatitida, bakteriální a plísňová onemoc

Problematika infekčních nemocí je v podstatě velmi jednoduchá. Existuje pouze jedna jediná skutečně účinná obrana a tou je: „ nepřijít do kontaktu se žádným infekčním agens.“ Pravdou je to, že něco podobného není možné, V každém okamžiku lidský organismus přichází do kontaktu s mnoha mikroorganismy, z nichž mnohé jsou našemu tělu naštěstí dobře známé, takže proti nim máme ochranu, ale někdy máme tu smůlu, že jde o nový agens nebo jsme jinak oslabení a pak onemocníme.

1.2.2012 v 16:05 | Karma: 11,16 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Péče o zdraví- osobní hygiena

Pro většinu lidí je osobní hygiena samozřejmostí a zřejmě si neuvědomují, že i u něčeho tak samozřejmého celá řada věcí samozřejmá není. Do osobní hygieny patří hygiena těla, hygiena intimních partií, mytí si rukou, hygiena při mezi personální komunikace, dýchání, péče o ústní hygienu, hygiena oblékání, hygiena při jídle a pití. Pod pojmem hygiena si zde musíme představit takové jednání a chování, která nepoškozuje nás, a pokud možno, ani ostatní.

31.1.2012 v 16:04 | Karma: 17,78 | Přečteno: 6769x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Jak se chovat u lékaře-co po něm můžeme chtít

Všiml jsem si, že mezi čtenáři není zájem o informace právního rázu. Většinu zřejmě zajímají praktické rady pro běžný kontakt s lékařem.Základem péče o zdraví je prevence. Rád bych podotkl, že v době socialismu, byla prevence povinná, systém prevence byl skutečně jeden z nejlepších v celé Evropě, a to i v Evropě západní, lidé byli písemně vyzýváni k prohlídkám, kontrolám i očkování.Dnes se situace mění a bohužel, ne vždy dobrým směrem. Svoboda sebou přináší i celou řadu problémů, kdy břímě odpovědnosti je přeneseno ze státu na jedince. Nejsem zastáncem represí, ani příkazů, ale postrádám náhradní systém informací, který by suploval roli kontroly státem. Co tedy můžeme od lékaře chtít, co od něj můžeme požadovat, co bychom měli požadovat.

28.1.2012 v 16:21 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1567x | Diskuse| Ostatní

Daniel Havránek

Náhrada škody, článek č. 1:

Problematika náhrady škody je nesmírně složitá, a tedy proto je nutné toto téma popisovat obšírně a podrobně. Proto se tomuto tématu budu věnovat delší dobu, na toto téma bude napsáno hodně článků.Jestliže máme pocit, že nás nebo naše blízké nějaký lékař poškodil, způsobil nám nějakou škodu, je opravdu nutné nejdříve myslet a teprve po té něco začít podnikat. Většina lidí postupuje zaběhnutým systémem, tedy ihned podávají stížnost, kterou dále řeší příslušná obvodní lékařská komora, nebo podávají trestní oznámení. Již v předchozích článcích jsem zdůraznil, že tento postup je chybný, neboť se připravíte o celou řadu důkazů, navíc mnoho lidí útočí na lékařskou terapii, aniž by vůbec věděli, kde a jestli vůbec se nějaká chyba stala, či jestli vůbec mají nějakou šanci uspět.Chápu rozhořčení lidí, jejichž zdraví bylo poškozeno, ale vztek, nenávist a zoufalství jsou špatnými rádci.

23.1.2012 v 10:41 | Karma: 8,15 | Přečteno: 784x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Lékař, odbornost chirurgie, fyzioterapie, hygiena a epidemiologie. Obchodně technický manažer zahraniční společnosti.