Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

philipe

3. 1. 2012 14:27
Pane Daniel, ¨lege artis¨neznamená, že lékař

léčí pacienta správně a odpovědně, ale že jedná podle platných pravidel, zakládajících se na nejnovějších poznatcích medicínské vědy. To, že musí jednat podle nejlepšího svědomí a vědomí (za použití všech jeho medicínských vědomostí) vždy svědomitě a s největší pečlivostí, aby zmírnil utrpení pacienta a zabránil poškození jeho zdraví či ohrožení pacientova života je zakotveno v Hippokratově přísaze. Ta snad platí i v ČR. Postupování ¨lege artis¨se nevztahuje jen na léčbu ale na všechny úkony lékaře, tedy i na diagnostiku, především diagnostiku invazivní, na př.: Endoskopie, Röntgen, Angiografie apod., protože případy těžkého ublížení na těle jsou známy i při PTCA srdce a při zavádění t.zv. ¨Stent¨-u. (PTCA = Percutane Transluminale Coronar Angiographie) Pojem ¨správně¨ není totožný s `lege artis¨, alespoň ne mezi lékaři v západ. zemích. My nevíme a budeme sotva kdy vědět, co je a co není správné. Co platilo včera je dnes obsoletní (zavrženíhodné). Kdo léčí a uzdravuje, jedná správně.

0 0
možnosti
PH

petrph

2. 1. 2012 16:56
smutné je to v tom, že

Pacient nepřichází za doktorem, proto aby lékař u něj " dodržel „správný postup".,ale aby ho vyléčil což nemusí být vždycky totéž ..

Ještě jinak - ten doktor ho nemusí vyléčit vždy (musíme tam nakonec všichni),ale různé postupy mohou dát různou pravděpodobnost  zda  se (třeba i rychleji)  pacient vyléčí.A tady docházíme k tomu že nejen jsou různé a doporučované postupy léčení v různých učebnicích (a doporučují je různé kapacity) ,ale přicházejí nové objevy a způsoby léčení, nové diagnostické i léčící přístroje, přípravky a léky-takže zda máme pri posuzování lege artis závazné to co bylo v učebnicích v době kdy studoval, a nebo požadovat aby pacienty léčil podle modernějších postupů...

0 0
možnosti
PP

ippokorny

2. 1. 2012 17:33
Re: smutné je to v tom, že

Ano, mě nezajímají postupy, ale moje zdraví. A jdu za tím lékařem, kterému věřím a který mě zná.  P.P.

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Lékař, odbornost chirurgie, fyzioterapie, hygiena a epidemiologie. Obchodně technický manažer zahraniční společnosti.